Je kan het time-out of afzondering noemen en webdevelopers noemen het wel eens sandbox. Hoe je het ook benoemt, soms neemt Google nieuwe domeinnamen na lancering lange tijd niet op in de zoekresultaten. Of erger: je nieuwe website presteerde de eerste weken na lancering tamelijk goed in de zoekresultaten van Google maar is van de een op de andere dag onvindbaar. De kans is dan groot dat je website in 'Google Sandbox' terecht is gekomen.

Google blijft het bestaan hiervan ontkennen. Maar vele SEO-specialisten wereldwijd beamen dat ze soms te maken hebben met plotse veranderingen in hun resultaat. Hoe het ook is, als SEO-specialist kan dit soms erg frustrerend zijn wanneer je een bepaalde deadline hebt ingesteld.

Er zijn vele stellingen in de zoekmachinewereld. Sommige beweren dat nieuwe websites slecht geïndexeerd worden omdat Google opzettelijk probeert te voorkomen dat zoekresources aan eendagsvliegen worden verspild. Ik moet echter toegeven dat ik hier in het verleden geen problemen mee heb gehad. Je hebt de indexering dan ook gedeeltelijk zelf in de hand.

Zoals geweten passen zoekmachines ingewikkelde algoritmen toe om snel relevante resultaten te krijgen. Hoewel ze heel slim lijken, zijn ze de robots in feite dom. Om goede data te kunnen genereren, hebben ze goede input nodig. Met een goed, gestructureerde website kunnen zoekmachines gemakkelijk naar je site crawlen. Maar ongelooflijk veel websites zijn zo slecht opgesteld dat zoekmachines ze amper 'zien'.

Je kan Google dus zelf een handje helpen en aansturen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om je website SEO-vriendelijker te maken. Vaak maken enkele kleine aanpassingen al veel verschil.

Wil je zelf weten of je website zich niet in de Sanbox bevindt? Typ je url (www.domeinnaam.be) in als zoekopdracht op Google. Krijgt u geen enkele pagina van uw domeinnaam te zien? Kans dat u gebanned bent of in de Sandbox bent terechtgekomen... Geen paniek we helpen u eruit, zonder dat u er teveel zand in de schoenen aan overhoudt.